Güncelleme: 04.01.2023 | Güncelleme notu: 2023 yılına özel olarak güncellendi.
Bugün paylaşacağımız bu içeriği genç arkadaşlarımızın konuya daha hâkim olarak 2023’de en çok kullanılan WordPress eklentilere göz atmasını ve yapacakları projeleri bu eklentiler üzerinden planlamasını sağlamak için oluşturuyoruz. WordPress eklentileri listemizi devamlı güncelleyeceğiz.
Ayrıca şu yazılarımız da işinize yarayabilir.
2023 WordPress Eklentileri
WordPress açık kaynak kodlu ve geliştirilebilen bir yönetim sistemidir. WordPress ile blog siteleri, kurumsal siteler, e-ticaret, dernek veya haber siteleri gibi aklınızdaki hemen hemen tüm web siteleri rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bu yapacağınız projeye binlerce eklenti kurabilir ve sitenizi daha da geliştirebilirsiniz.
Aşağıdaki WordPress eklentileri sayesinde sitenizi daha da güçlendirebilir hiçbir kod bilgisi bilmenize gerek kalmadan ince ayarlar yapabilirsiniz.
1- WordPress SEO Eklentileri
WordPress sitenizi arama motorlarında mükemmel ivmeler kazandırmak istiyorsanız hiç şüphesiz SEO eklentileri kurmanız gerekmektedir. SEO eklentileri sitenizin başlık, açıklama ve site haritası gibi birçok ince ayarlar yapmanıza olanak veri web siteniz de bu alanları düzenlemeniz ve profesyonel şekilde arama motorlarının karşısına çıkmanız daha da kolay olacaktır.
1 Yoast SEO

Yoast seo eklentisi WordPress SEO eklentileri platformunda en çok indirilen seo eklentisidir. Premium ücretli sürümü bulunan Yoast profesyonel olarak sitenizi, seo için optimize etmenize yardımcı olur. Eklenti içerisinde site haritaları, site yolları, başlık, açıklama ve sosyal ağlarda paylaşma gibi birçok özelliği vardır. Kullanımı kolay ve basit ara yüzü ile zorlanmayacağınızdan eminiz. Ayrıca yazı ve sayfalarda SEO ile ilgili önerilerde bulunup size eşsiz bir içerik paylaşmanıza olanak tanımaktadır. Denemenizi isteriz böylelikle aklınızda soru işareti kalmamış olacaktır.
2 Rank Math SEO

Rank Math SEO eklentisi, yukarıdaki Yoast SEO eklentisine göre daha görselliğe önem vermiş ve Yoast’a göre ücretsiz daha fazla özellik sunmaktadır. Rank Math WordPress eklenti listesine yeni katılmış bir eklenti olmasına rağmen devamlı güncelleniyor ve kullanıcı sayısını her geçen gün arttırıyor. Biz bunu eklentinin düzgün ve sorunsuz çalışmasına borçlu olduğunu düşünüyoruz.
Site haritasi, başlıklar, otomatik optimizasyonlar, kelime önerileri, Schema & Structured, Local Business gibi birçok ek özellikleri bulunmakta. Schema & Structured özelliği örnek web siteniz için arama sonuçlarında ek birleşenler çıkartmanıza yarıyor örnek; yıldız, yemek tarifleri, açılış kapanış saatleri, arama sonuçlarının altında arama butonu, tek sayfa linklerinizin altına Google sayfasında menü koyabilme gibi birçok özellik var. Sırf bu özelliği için bile ayrı bir makale yazmayı düşünebiliriz. Rank Math WordPress SEO eklentisine bir şans verin.
Not; Bu listemiz her eklenti kategorisinde ikişer tane paylaşılacaktır. 1. sırada olanlar o kategoride en çok indirilen eklenti 2.sırada ki ise bizim gönlümüze taht kurmuş az bilinen eklenti olacaktır.
2- WordPress Güvenlik Eklentileri
WordPress sistemi devamlı olarak güncellense bile ara sıra bug ya da güvenlik hataları oluşabiliyor. Bazı durumlarda dosya yükleme ile veya ftp bilgileri çalınarak veya deneme yanılma yöntemi ile wp-admin bilgilerine ulaşılmaya çalışılmaktadır ve çoğu kez siteniz ağır saldırılara uğrayabiliyor. Böyle durumlarda WordPress sitenize bir güvenlik eklentisi kurmanız gerekebiliyor. Bu yazımızda siz değerli okurlarımıza WordPress için ne gibi önlemler alabilirsiniz anlatacağız. Birinci sıramızda WordPress sitelerinin göz nuru olan iThemes Security ve diğer favori eklentimizden bahsedeceğiz.
1 iThemes Security

iThemes Security eklentisi WordPress sitelerinin gönüllü güvenliğini sağlayan en gelişmiş güvenlik eklentilerinden bir tanesidir. Öyle ki içerisinde 30’dan fazla güvenlik modülü barındırmaktadır. Bunların başında ip adresi engelleme, Admin giriş değiştirme, birkaç kez şifreyi yanlış girildiğinde yanlış şifre girilen IP siteden banlama (uzaklaştırma) ve daha birçok buna benzer çözümü içerisinde barındırıyor.
Buna örnek vermek gerekirse wp-config.php bilgilerinin okunmaması, birisi WP-admin’den kullanıcı bilgisini girdiğinde şifre yanlış olsa bile size e-posta atarak ip bilgilerini gönderiyor. Çoğunlukla gece saatlerinde saldırılar gerçekleşiyor sitelere ve bu eklenti sizin belirttiğiniz saatlerde WP-admin panelini kapatarak site sanki WordPress değilmiş havası vermektedir. Yani site belirlediğiniz saatlerde uyuma moduna giriyor. Harika değil mi?
2 WP Hide & Security Enhancer

WP hide & Security Enhancer eklentisi adından da anlaşılacağı üzere WordPress sitenizi gizlememize yarayan eşsiz bir eklenti. Öyle ki A-dan Z-ye bir siteniz WordPress olsa bile bu eklenti bunu saklayabiliyor. Klasör isimlerinden tutunda örnek: WP-content gibi admin giriş paneline kadar her şeyin adını değiştirebiliyor. Eklentilerin – temaların – wp admin bilgilerine kadar bu eklenti baştan aşağı bir gizlilik abidesi. Not bu eklentiyi bir WordPress sitesi oluşturma aşamasında iken kullanın. Güncel sitelerinizin yedeklerini almadan eklentiyi yükleyip ayarları ile oynama yapmayın. Site yollarını değiştirdiği için siteniz düzgün çalışmayabilir. Lütfen sıfırdan site kurarken yükleyin.
3- WordPress Sayfa Yapıcı Eklentileri
Kod bilmek önemli değil! WordPress sitesi açarken, çünkü teknoloji ve HTML 5 çok gelişti. Artık kodları sürükle bırakmak ile sayfa oluşturabiliyorsunuz. Sürükle bırak tarzında siteler artık çok popüler ve size çok kolaylık sağlamaktadır. Klasik web tasarım gibi kod bilgisi gerektirmeyen sayfa yapıcıları sürükle bırak ile site oluşturmanız için birçok eklenti mevcut ama biz bir ücretli bir de ücretsiz eklenti sunacağız. Bu iki sürükle bırak sayfa yapıcı eklentileri WordPress sitesinin çok büyük bir alanını kapladığını unutmayın.
1 WP Bakery Page Builder

WPBakery Page Builder WordPress eklentisi günümüzde hemen hemen tüm WordPress sitesinde görmek mümkün, çünkü çok yaygın bir sürükle bırak ile site oluşturmak için kullanılıyor. Bu eklenti ücretli bir eklenti ve Themeforset gibi sitelerden tema aldığınızda varsayılan olarak çoğu temada gelmektedir. Bu eklenti ana sürükle bırak eklentisi olduğundan buna eklenebilen modül eklentileri sayesinde zengin bir kod yapısına sahiptir. Tüm temalarda aktif olarak çalıştırmanız mümkün.
2 Elementor Sayfa Yapıcı

Elementor sayfa yapıcı eklentisi yavaş yavaş popüler olan bir sayfa yapıcı eklentisidir. Minimal tasarıma sahip olan bu eklenti tüm sayfamızı oluşturabilir ve bu sayfalarda derinlemesine özelleştirme yapabilirsiniz. PHP, CSS gibi kodlama bilginiz olmasa da dahil panelinde gereken ayarları kolaylıkla yapabilirsiniz. WordPress eklentilerinin %90 İngilizce olmasına rağmen kullanımları çok kolaydır. Sadece temel terimleri kalıpları öğrenmeniz yeterlidir. Gerisi kendiliğinden gelecektir. Bu iki eklenti ile çok güzel işler çıkaracağınıza eminiz.
WordPress eklentilerimiz 2021 yılına özel olarak güncellendi!.
4- WordPress Resim Optimize Etme Eklentileri
WordPress sitelerinin en can sıkıcı durumu hiç şüphesiz fazla Hosting’de fazla kaynak harcamaları veya yavaşlıktır. Yavaşlıkları bir şekilde optimize ederek atlatabilirsiniz ama resimleri kolay kolay açılmasını hızlandırmazsanız veya daha profesyonel siteler açmayı hedeflerseniz çok fazla görsel kullanılacağı için sitede istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilir.
Birkaç geliştirici bu konuda çok güzel eklentiler yazdılar. Bunları sizinle paylaşarak web sitenizdeki görsellerin boyutlarını düşürerek, yükseklik ve genişlik ayarlarını kolaylıkla yaparak sitenizi inanılmaz derecede hızlandırabilirsiniz. Aynı zamanda resimlerinizi sıkıştırmanız görsel seo çalışmalarınız için büyük bir adımdır.
1 Smush Görsel Sıkıştırma

Smush eklentisini 1 milyondan fazla WordPress sitesi aktif olarak kullanmakta. Öyle ki iki versiyonu bulunan bu eklenti ücretsiz ve ücretli sürümleri mevcut. Ücretsiz sürümü başarılı şekilde çalışmakta jpg ve png gibi resimlerinizi otomatik olarak optimize ediyor ve boyutlarını inanılmaz derecede düşürüyor.
Örnek resim .jpg adlı resmin boyutu 1 mb iken eklentiyi aktif edip optimizeyi başlattığınızda resim. jpg dosyasının boyutu 250 kb kadar düşmekte. Görüntüyü bozmuyor ama resimdeki px sayısını düşürüyor böyle olunca da ister istemez resmin boyutu düşüyor. Fotoğrafçı siteleri aktif olarak resimlerine istediği verileri ekleyebilirler problem yaşamazlar.
2 EWWW Image Optimizer

Ewww image optimizer eklentisi ücretsiz ve ikinci popüler eklentimiz. Görselleri inanılmaz derece de başarılı bir şekilde sıkıştırma yapıyor. Öyle ki kendisi önceki ve sonraki tüm yükleme yaptığınız resimleri otomatik olarak sıkıştırma yapıyor. Aynı zamanda jpg veya png formatını webp formatına çevirmesi bile ayrı başına bir efsane bir özellik. Webp teknolojin hakkında fazla bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.
Dilediğiniz şekilde yükleyeceğiniz formata göre seviye atayabilme, bu özelliği şöyle anlatmak istiyoruz. Mesela JPG için %70 sıkıştırma PNG için %50 sıkıştırma Gif için %75 sıkıştırma gibi ayarları yaparak yükleyeceğiniz formata göre sıkıştırma otomatik olarak sizin seçtiğiniz seçeneğe göre olacaktır.
5- WordPress AMP Hızlandırılmış Web Sayfaları Eklentileri
Google birkaç yıl önce gün yüzüne çıkarttığı çılgın projelerinden bir tanesi de Accelerated Mobile Pages AMP projesiydi. Amp hızlandırılmış web sayfaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Nedir bu amp dediğinizi duyar gibiyiz. Mobil cihazların son zamanda yukarı doğru ivme kazanması geliştiricilere yeni işler yapmaya zorladı bunların başında ise hızlı web sayfaları geliyor öyle ki Google AMP özelliği olan sitelere o kadar fazla değer veriyor ki anlatamayız.
AMP özelliği olan siteleri Google kendi sunucularında bir önbellek alıyor ve Chrome kullanan ziyaretçiler bu AMP özelliği olan siteleri ziyaret edeceği zaman Google kendi sunucularındaki ön bellekteki dosyaları gösteriyor ve site inanılmaz derecede hızlı açılıyor böylelikle sitenizi ziyaret eden insanlar geç açılma ile karşılaşmıyor ve siteyi terk etmiyorlar. Bence tüm WordPress üzerine çalışmalar yapan kişilerin bu eklentilerden bir tanesini kullanmalarını şiddet ile öneriyoruz.
1 AMP

Google ’inde katkıda bulunduğu WordPress AMP eklentisi olan AMP eklentisi pek bir özelleştirmeye açık olmasa bile amp eklentileri arasında oldukça popüler ama nedense WordPress eklenti sayfasında çok olumsuz yorumlar var bu muhtemelen kişiselleştirme veya özelleştirmeye pek açık olmadığı içindir. Sayfalar ve yazılarınıza AMP özelliği kazandıra bileceğiz bu eklenti sayesinde Instagram gibi storieslerde paylaşabilirsiniz. Offical olduğu için bu linkten web sayfalarına ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
1 WordPress için AMP – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar

AMP eklentisi arasında en popüler ve en çok özelleştirmeye sahip eklentisi tartışılmaz AMP FOR WP eklentisidir. O kadar özelleştirmeye izin veriyor ki tema değiştirme, logo ekleme, menü ayarlama, dil seçenekleri, takip kodu ekleme, herhangi bir özelleştirme için ek kod yazmaya bile gerek yok. Sayfalar, resimler, kategoriler gibi birçok alana AMP özelliği verebilirsiniz. Kendine münhasır bir kurulum ekranı var ve birkaç tıkla sitenize AMP özelliği kazandırabilirsiniz. Fazla lafa gerek yok kurun ve test edin eminiz ki çok seveceksiniz.
AMP Nerelerde Kullanılır? Kullanmalı mıyım?
AMP özelliği özellikle güncel içerik paylaşan ve sayfalardan çok yazılara ev sahipliği yapan sitelerde kullanmanızı öneriyoruz. Haber veya blog siteniz ya da forum sayfalarınız varsa kesinlikle kullanmalısınız. Kurumsal, veya hizmet veya ürün satışı yapılan sitelerde duruma göre kullanılmalıdır. Rakip site analizleri yaparak hangi sayfalara AMP özelliği kazandırılması gerek karar verdikten sonra kullanmanız en mantıklı karar olacaktır. Çünkü bazı durumlarda AMP gereksinimi hissetseniz de sektörel olarak AMP sitesi ziyaretçiyi memnun edemeyebilir. O yüzden siz iyisi mi iyi bir analiz yaparak bu özelliği aktif etmeniz.
6- WordPress Cache Eklentileri
Resim sıkıştırma özelliği gibi birçok eklenti ile web sitenizi hızlandırabilirsiniz. Web site hızlandırma sitenizin hızlı açılmasını ve ziyaretçilerin kaçmasını önlemiş olursunuz. Öyle ki Google 1-3 saniye içerisinde açılan siteler %27’si 3-5 saniye içerinde açılan sitelerde %80 5-7 saniye içerisinde açılan web sitelerde ise %107 ziyaretçi kaybı yaşanır dediği doğrudur. Web siteniz hızlı ise ziyaretçi kaybı yaşamazsınız. Aşağıdaki iki cache eklentisini sizlerle paylaşıyor ve eminiz ki iki önbellek ve cache eklentisi sizi memnun bırakacaktır.
1 WP Fastest Cache (Türkçe) Cache

WP Fastest Cache eklentisi Emre Vona tarafından geliştirilen %100 Türkçe bir cache uygulamasıdır. Ücretsiz sürümü bile iş gören uygulamanın ücretli sürümünü alarak resim sıkıştırma, veri tabanı optimize etme .htaccess içeriğini optimize etme gibi birçok özelliği bulunmaktadır. HTML, Javascript, CSS dosyalarınızı sıkıştırabilirsiniz. Böylelikle siteniz eskisine göre daha hızlı açılacaktır.
1 LiteSpeed Cache (Official LiteSpeed Cache)

Web siteleri RAM ve CPU ihtiyacı duyar ve WordPress eklentileri sitelerinizi aşırı derecede RAM ve CPU harcaması yapar. Lite Speed Cache bu durumdan rahatsız olacak olacak ki Cache eklentisi geliştirdi. Ama ne geliştirdi mükemmelin bir tık üstü olan bu cache eklentisi resimden, CSS dosyalarına kadar her alanda sıkıştırma yapıyor. CSS dosyasındaki boşluklara kadar silip, tam satırlı kodlara dönüştürerek sitede gözle görülür inanılmaz hızlar yakalamanızı sağlıyor. Aynı zamanda her ziyaretçi için ayrı ayrı sayfaları tekrardan oluşturmak yerine kendi oluşturduğu sayfayı gösteriyor bu da Ram ve CPU kullanımını minimuma indiriyor.
Resimleri pencere moduna göre açması özelliği şu şekilde işliyor. Buna Lazyload images/iframes özelliği deniliyor bu özellik aktif gözüken alanlardaki resimleri açıyor ve ziyaretçi aşağıya doğru inmeye devam ederken resimler açılıyor mesela üst tarafta 2 resim var ama sayfada 10 resim var geri kalan resimler ziyaretçi aşağılara doğru inmeye başlayınca gözüküyor bu da sayfaların boyutlarını inanılmaz derecede küçülterek sayfanın açılış hızını arttırıyor.
2021 yılına özel tüm incelediğimiz WordPress eklentiler yazımızı beğendi iseniz, aşağıdaki yazılarımız da size yardımcı olabilir.
Ömer Bedri Çalışkan
Çok çok teşekkürler böyle bir açıklamalı yazı yazmanız çok iyi hemde ücretsiz söylediğiniz gibi tam bir rehber görevi görüyor.
Hakan Fidan
Çok faydalı ve kaliteli bir içerik olmuş elinize sağlık
ersin öz
Merhaba sitemi 2021’de wordpress e geçirmek istiyorum acaba joomla ya göre daha iyi mi olur?
Mustafa Işık
Mantıklı bir karar olur. Çünkü işiniz WP’ye uygun gözüküyor.
ali
Paylaşım için teşekkürler. Bir şey sormak istiyorum.
Google adwords reklamları veriyoruz.
Ben siteme giren ip adreslerinin kaydının tutulduğu
Hangi linkten tıklama geldiği örnek (www.abc.com/gclidgoogle…) buradaki amaç google reklamımdan gelen ipleri keşfetmek.
bu tarz bir eklenti var mıdır. Varsa alternatifleri ile beraber yazarsanız çok sevinirim.
Mustafa Işık
Merhaba bunun için Yandex Metrikayı kullanabilirsiniz.