Günümüzde WordPress çok fazla kullanılıyor, bunun nedeni kolay ve aradığınız her çeşit eklentiyi kolaylıkla bulmamız. Hal böyle olunca çok fazla yabancı tema ve eklenti geliştiricisi var ve bunların geliştirdikleri yenilikle genellikle İngilizce olmaktadır. ThemeForest gibi tema satışı yapan sitelerden aldığınız temalar İngilizce oluyor maalesef, hal böyle olunca Türkçeye çevirmek zorlaşıyor.
Biz de bu konuda siz değerli okurlarımıza yarayacak bir bilgiyi paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Birkaç dakika içinde İngilizce olan WordPress temalarınızı Türkçeye çevirin. Hem de kod bilmenize bile gerek yok.
WordPress Tema ve Eklentileri Türkçe’ye Çevirmek
WordPress sitenizdeki temayı kurduktan sonra tüm ayarları yaptınız ama bazı bölümler (okuma butonu, arama kutusu, daha fazlasını oku) gibi yerleri İngilizce ise ve bunları Türkçeleştirme işlemini yapamıyorsanız, bu yöntem ile rahatlıkla yapacaksınız. Hem de sadece temalarınızı değil eklentilerinizi de Türkçeye çevirebileceksiniz. Hazırsanız başlıyorum.
- Web sitenizin yönetim paneline giriş yapın (WP Admin)
- Giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan Eklentiler > Yeni Ekle butonunu tıklayın.
- Açılan sayfada sağ tarafta bulunan arama butonuna Loco Translate yazın. Ya da buradan direkt indirebilirsiniz.
- Kurulumu gerçekleştirin ve sağ altta bulunan Loco Translate butonunu tıklayın.
Eğer buraya kadar geldi iseniz şimdi size Loco Translate kullanımını anlatacağım.
Loco Translate Kullanımı
Loco Translate butonunu üzerine geldiğinizde aşağıdaki gibi bir görsel ile karşılaşacaksınız.
Loco Çevirinin üzerine geldiğinizde Home – Themes – Plugins sizin işinize yarayacağı yerlerdir. Temanızı Türkçeleştirmek istiyorsanız Themes, eklentinizi Türkçeleştirmek isterseniz de Plugins butonuna basınız. Biz bu konuda bir eklentiyi Türkçe’leştireceğiz bunu tema içinde aynı yöntem ile yapabilirsiniz. Plugins tıkladıktan sonra karşınıza böyle bir ekran çıkacak.
Çeviri yapacağımız dosyanın üzerini tıklıyoruz ve yine aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak karşımıza. Eğer eklentinin çevrilmiş bir dil dosyası varsa karşımıza çıkacaktır. Eğer bir Türkçe çeviri dosyası varsa ve yarım gözüküyorsa edit tuşuna basarak düzenleyebilirsiniz. Ama Türkçe dil dosyası yoksa görselde bulunan 1-in olduğu yeri tıklayıp Türkçe dili seçebilirsiniz. Bu seçmeniz çevireceğiniz dilin formatını belirler. Eğer Türkçe dil dosyası varsa 2-in olduğu yere basarak, gerekli dil güncellemelerini yapabilirsiniz.
New Language tıklayarak (1) yeni bir dil oluşturup, o dile çeviri yapabilirsiniz. Eğer bir Türkçe dil çevirisi varsa (2) Edit tuşuna basıp gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Şimdi son görselimize geçmeden detayları vermek istiyorum. 1’de işaretli bölüm çeviri yapılacak metinini yazıyorsunuz.
Örneğin biz .htaccess file diye bir çeviri metni seçtik ve boş alanda aramasını gerçekleştirdik (1).
. htaccess file dosyasını buldu ve fare ile üzerini tıkladık. (2) Source Text: bölümüne aradığımız kelime geldi (3) burası değiştirme yapacağınız metinin orijinal halidir, burada yapmanız gereken (4) Türkçe translation bölümü boştur ve değiştirmek istediğiniz çeviriyi buraya girin.
Burada girişi yaptığınızda istek tek tek isterseniz de çeviri yaptıktan sonra yeni kelimeyi (1) deki gibi arayın ve yine çeviri yapın. Çeviri yaptıktan sonra sol üstte bulunan SAVE butonuna basarak kayıt edin. Her şey bittikten sonra geriye bir cache eklentisi kullanıyorsanız, cacheleri silmeniz ya da tarayıcınızın geçmişi silip siteyi kontrol etmek.
Tüm işlemler bu kadar. Artık WordPress tema ve eklentilerinizi Türkçe’leştirmiş olursunuz.
Sonuç
WordPress için aldığımız tema ve eklentilerin dilleri genelde İngilizce olduğu için Türkçeleştirmek adına bir eklenti kullanıp, gereken dil çevirisini gerçekleştirdik. Ayrıca Loco Translate eklentisinin kullanımına da değindik. Buradaki yöntem ile hiç kod bilmeden rahatlıkla dil çevirisini yapabilirsiniz.
Ayrıca WordPress eklentileri için mükemmel içerik oluşturduk onu da incelemenizi öneriyoruz. Eğer bir SEO eklentisi arıyorsanız, buradaki yazımızı da okuyabilirsiniz.
çok güzel olmuş hocam elinize sağlık devamı gelsin lütfen
Youtube kanalını takip et hocam güzel videolar atmış
Her sitede loco translate eklenti tanıtımı var zaten, farklılık olsun diye başka bir eklenti tanıtımı yapın artık lütfen. Önüne gelen blog açıp 5 yaşındaki çocukların bildiği konuları yazıyor.
Doğru söylüyorsunuz, bu yorumunuzu dikkate alacağız. 🙂 teşekkür ederiz.
Merhaba Erdem, değerli yorumunuz için teşekkür ederim bu konuda çalışmalarımız devam ediyor enfes içeriklerimiz yakında YouTube kanalımızda takip etmeyi unutma.
Hocam yorumlamanız gerçekten sahane ben sizi severek takip ediyorum